https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/eu-komission-puheenjohtajalta-huolestuttava-arvio-ikaihmisten-liikkumisrajoitukset-saattavat-jatkua-vuoden-loppuun-tama-on-elaman-ja-kuoleman-kysymys/7788068#gs.415i46

 

MTV:n uutisessa ”EU-komission puheenjohtajalta huolestuttava arvio: Ikäihmisten liikkumisrajoitukset saattavat jatkua vuoden loppuun – ’Tämä on elämän ja kuoleman kysymys’” (12.4.2020) kerrotaan nimensä mukaisesti iäkkäiden ihmisten ja muiden riskiryhmien rajoituksista liittyen koronavirukseen. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo, että kontakteja riskiryhmien kanssa on vältettävä vähintään siihen asti, että virukseen on keksitty jonkinlainen rokote. Von der Leyen mukaan lapset ja nuoret perusterveet ihmiset saavat liikkumisvapauksia aikaisemmin kuin riskiryhmät. ”Tiedän, että se on vaikeaa, ja että eristäytyminen on taakka, mutta tämä on elämän ja kuoleman kysymys”, toteaa von der Leyen.

 

Olen tietenkin pääasiassa samaa mieltä, sillä mielestäni täytyy pelata varman päälle, jotta voitaisiin varmistaa mahdollisimman monen ihmisen terveys. Tiedän, että eristäytyminen voi käydä pidemmän päälle raskaaksi ja tuntua ahdistavalta etenkin, jos asuu yksin. Euroopassa ja varmasti myös muualla maailmassa on ihmisiä, kuten vanhuksia, jotka kuuluvat automaattisesti riskiryhmään ja asuvat yksikseen. Jotkut voivat olla terveydellisesti jopa niin huonossa kunnossa, että viruksen tarttuessa tilanne on oikeasti todella vakava. Mutta onko kukaan miettinyt muun muassa niitä ikäihmisiä, joiden terveys on ilman tartuntaa siinä pisteessä, että esimerkiksi saattohoito olisi ainoa ratkaisu? En usko, että tällaisessa tilanteessa oleva ihminen haluaisi viettää viimeisiä hetkiään eristyksissä läheisistään. Olisiko siis mahdollista, että rajoituksia voitaisiin hellittää sen verran, että sairaiden ja etenkin yksinäisten ihmisten läheiset tutkittaisiin ennen tapaamista? Näin voitaisiin varmistua siitä, ettei virus pääsisi tarttumaan riskiryhmään kuuluvalle. Totta kai tämän pandemian keskellä ei haluta kuormittaa terveydenhuoltoa, mutta olisivatko kyseiset toimenpiteet mahdollisia tilanteen rauhoittuessa? Kyse on periaatteessa eettisistä kysymyksistä, mikä olisi tämänkaltaisessa tilanteessa oikein ja väärin.