Helsingin Sanomien uutisessa “Pandemia paljastaa paljon EU:sta, muttei hajota sitä, sanoo komissaari Jutta Urpilainen” käsitellään sitä, mitä koronaviruspandemia kertoo Euroopan unionista. Uutisessa kerrotaan myös pandemian vaikutuksista Euroopan unioniin ja sen asemaan tulevaisuudessa. 

 

Uutisessa kerrotaan muun muassa siitä, että Euroopan unionilla kesti aika kauan ymmärtää koronatilanteen vakavuus. Tämän takia moni jäsenmaa sooloili pandemian alussa. Jotkin maat alkoivat esimerkiksi itse sulkemaan rajojaan ja tekemään kansallisia toimia.  Uutinen kertoo, että koronakriisi opettaa EU:lle paljon yhteistyön tärkeydestä. 

 

Olen uutisen kanssa samaa mieltä siitä, että tämä kriisi opettaa Euroopan unionille paljon. Nyt on nähty, ettei maailmanlaajuisesta kriisistä selvitä yksin. Tämän takia Euroopan unionin on jatkossa pyrittävä toimimaan yhtenäisemmin, jotta tilanne saataisiin haltuun nopeammin. Jäsenmaiden sooloilusta ei seuraa mitään hyvää. Koska Euroopan unionin toiminta ei ollut loistavaa pandemian alussa, osa miettii jo EU:n aikojen loppua. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että EU:n rooli voi jopa korostua tulevissa kriiseissä. Se on oppinut nykyisestä kriisistä paljon, ja on huomattu, että yhteistyö on kriisitilanteissa todella tärkeää. 

 

Euroopan unioni oli siis koronakriisin alussa hieman kykenemätön. Alun jälkeen se on hoitanut asioita paljon paremmin. Uskon siis, että kriisi on opettanut EU:lle, kuinka toimia paremmin seuraavissa kriiseissä. Tämän takia uskon EU:n roolin kasvavan tulevaisuudessa, vaikka koronan jälkeinen aika tulee olemaan vielä pitkään haastavaa.