Yle.fi:n jutussa ”Kirjeenvaihtajien analyysi: Venäjä auttoi kaatamaan fasismin Euroopassa 75 vuotta sitten, mutta EU:n mielestä se ei ole syy luopua pakotteista” (8.5.2020) käsitellään Euroopan unionin pakotteita Venäjää kohtaan. Krimin niemimaan valtaus on Euroopan unionille ylitsepääsemätön ongelma, jonka vuoksi pakotteista ei olla valmiita luopumaan.

Kyseinen suhtautuminen Venäjää kohtaan on mielestäni ongelmallinen. Pakotteista ei ole mitään hyötyä kenellekään, jos ne eivät aja tarkoitettua asiaansa. Venäjä ei tule perääntymään Krimiltä edes pakotteiden painostamana. Venäjä on Euroopan unionin tärkein kauppakumppani, joten pakotteilla vain heikennetään EU:n taloutta tilanteessa, jossa talous on valmiiksikin heikolla pohjalla koronakriisin takia.

Krimin niemimaan valtaaminen ei pitäisi mielestäni olla EU:lle ylitsepääsemätön ongelma. Valtausta ei voida täysin yksiselitteisesti tuomita, koska sillä on historiallisia perusteita. Tyly linja Venäjää kohtaan voi myöskin ajaa sen lähemmäksi Kiinaa. Siispä kun pitää tehdä valinta kahden pahan – Venäjän armahtamisen ja kahden korruptoituteen suurvallan tiivistyvän yhteistyön välillä – olisi mielestäni parasta keventää pakotteita Venäjää kohtaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11340407