https://yle.fi/uutiset/3-11329582

Koronaviruksen aiheuttaman katastrofin seuraukset on pyritty minimoimaan. Nyt Italiaa kuitenkin uhkaa lähes sama eurokriisitapaus kuin Kreikkaa noin 10 vuotta sitten. Uutisessa puhutaan, että Italia on ”too big to fail” eli liian suuri kaatumaan, millä viitataan siihen, että Italia on EU:n kolmanneksi suurin talousmaa, jonka BKT voi romahtaa jopa 14 % ja tämä olisi suuri kolahdus.

Korona sai Italian talouden polvilleen ja nyt täytyy tehdä nopeasti ratkaisuja. Mielestäni tällaisissa kriiseissä ei saa epäröidä, koska on hyvin mahdollista, että eurokriisi alkaa leviämään, mikä taas voi aiheuttaa euroalueen hajoamisen. Meidän onneksemme Euroopan keskuspankki, EKP, on varautunut tällaisiin tilanteisiin ostamalla suuria määriä valtionvelkakirjoja.

Italian teollisuustuotanto pysähtyi seinään aivan kuten myös turismi, joka työllistää 6 % koko Italian työvoimasta. Palvelut kärsivät myös, koska ihmiset määrättiin pysymään kotona. Italia tukee yrityssektoria 750 miljardin euron lainantakauksilla, mikä on hieno asia. Tällaisina aikoina pitäisikin tukea ja keskittyä estämään yrityksiä joutumasta konkurssiin. Meidän tulisi muistaa, että ammatinharjoittajat ja toiminimiyrittäjät, jotka ovat ahdingossa tällaisissa kriisitilanteissa.

EU-maiden pitäisi mielestäni ryhdistäytyä ja auttaa kaveria hädässä, koska tämä voi koitua myös meidän kohtaloksemme. Jos Italia ei selviydy tästä muiden jäsenmaiden tai EKP:n avulla, voi pahin lopputulema olla koko mantereenlaajuinen kriisi.