Ylen uutinen “Freedom House: Unkari ei ole enää demokratia, Puolan kehitys huolestuttava kertoo yhdysvaltalaisjärjestön Freedom Housen arvioista, jonka mukaan EU:hun kuuluva maa Unkari ei ole enää demokratia. Freedom Housen vuosiraportin mukaan Unkarista on tullut “hybridivalta”, jonka hallitusmuoto on eräänlaisella harmaalla alueella itsevaltaisuuden ja demokraattisen valtion välillä. Poikkeustilalaki on entisestään pahentanut tilannetta.  

 Unkarin hallitus on kieltänyt väitteet. Hallituksen mukaan Freedom House -järjestö toimii miljardööri George Sorosin alla. Unkari on jo pitkään käynyt kampanjaa, jossa erilaisia kansalaisjärjestöjä aktiivisesti tukeva Soros on liitetty osaksi erilaisia salaliittoteorioita. Unkarin hallinnon mukaan Soros pyrkii "hyökkäämään Unkaria vastaan".  

 Mielestäni on huolestuttavaa, että EU:hun kuuluvista maista esitetään tällaisia syytteitä. Raportin mukaan Unkarin tilanne on jatkunut jo vuodesta 2010, joten mielestäni siihen olisi pitänyt puuttua jo kauan sitten. EU-maissa tällainen “hybridivalta” ei pitäisi olla mahdollinen. Raportissa mainitaan myös, että koronatilanteen vuoksi maassa on poikkeuslaki, joka pahentaa tilannetta. Olisi tärkeää seurata, että koronan vuoksi syntynyt poikkeustilanne ei mahdollista Unkarin ja Puolan kaltaisten maiden tilanteen huononemista entisestään.  

 Unkarin puolustus väitteisiin kuulostaa hyvin absurdilta, joka mielestäni vain vaikuttaa siltä, että Unkari peittelee tilannetta. Freedom House on riippumaton järjestö, ja sen liittäminen salaliittoteorioihin kuulostaa aika kummalliselta.